Kříž - symbol Lásky

10. 3. 2015 15:02
Rubrika: Nezařazené

V těchto dnech prožíváme v církvi dobu postní. Poznáme to nejenom díky fialové barvě liturgie, ale mimo jiné i podle toho, že se celá církev více modlí pobožnost křížové cesty. Zkusme se trochu vžít do situace křížové cesty, zkusme se zamyslet nad křížem.
               Co je to kříž? Hrubý, tvrdý popravčí nástroj. To je to, co nosí křesťané na krku. Je to podobné, jako bychom nosili na krku přívěsek elektrického  křesla. A tak jaký je mezi tím rozdíl? Co činí z  popravčího nástroje -  symbol spasení? No přeci oběť z Lásky nejvyšší. Pouze Láska má takovou moc, aby z kříže udělala symbol spasení, naděje,…. a lásky.
               Křížová cesta...  některé zastavení známe skoro nazpaměť. Ale zkusme se trochu vžít do situace Krista. Zrazen člověkem, který s ním byl od počátku jeho působení. Avšak Ježíš Jidášovi  neřekl, že ho nenávidí, nebo odsuzuje za jeho skutek, pouze se na něho podíval  s očima Lásky. Poté odveden  od přátel, kdy jeho blízcí zbaběle utekli, opustili svého mistra a Pána, toho, s kým zažili tolik zázraků, tolikrát viděli, že je to skutečně Syn Boží.
               Poté byl odsouzen bez důvodu...  za tu lásku, kterou dával světu, za to, že uzdravoval nemocné, nosil spásu světu. Avšak každou ránu biče přijmul s láskou ke každému člověku. Kdo z nás by přijmul tak bolestný trest, kdy by byl bičován skoro k smrti,  s láskou a pokorou.
               Zkusme se podívat Kristovýma očima na lidi, co byli kolem něj, když nesl kříž. On vidí lidi, kteří ho odsuzují, kteří se mu vysmívají, kteří ho tupí a on na všechno odpovídá Láskou. Není člověka, který by se na něho usmál, slyší pouze „Na kříž s tebou! “

A on stále stoupá, toto je pravá láska. Milovat každého člověka bezvýhradně a bez výjimky. Ne jenom Veroniku, která podá aspoň roušku na pomoc, či Šimona, který podá pomocnou ruku. Ale každého člověka. Když se trochu vžijeme do situace Krista, tak vnímáme jeho Lásku ke každému, ke svému zrádci, k učedníkům, kteří ho opustili, k lidem, kteří ho odsoudili, k lidem, které přišel spasit a nyní jej odsoudili.…

 Při Křížové cestě vidíme člověka, který má neuvěřitelnou sílu pokračovat. Není to díky tomu, že je synem Božím, je to díky jeho Lásce, neboť Láska dává každému člověku nenormální sílu.

 

Kříž je vyobrazením té nejvyšší a nejdokonalejší Lásky.

 Není větší symbol Lásky, než-li  Kříž.

 


„To je mé přikázání, abyste se milovali navzájem, jako jsem já miloval vás. Nikdo nemá větší lásku než ten, kdo položí život za své přátele. “ (Jan 15; 12-13)

Zobrazeno 1715×

Komentáře

pajulík

Pěkné, díky Pájo! :)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio